matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja
ania:
Podaj znak funkcji, współrzędne punktów przecięcia z osiami funkcji f(x)=(
1
3
)
x+4
−1
3 gru 21:52
M:
24 sie 06:02
#k:
Funkcja jest malejąca Punkt przecięcia z osią OX x=0
1
1
1
81
80
y=(
)
4
−1=
−1=
−
=−
3
81
81
81
81
80
Punkt przecięcia z osią OX ma współrzędne (0,−
)
81
Punkt punkt przecięcia z osią OY y=0
1
(
)
x+4
−1=0
3
1
(
)
x+4
=1
3
1
1
(
)
x+4
= (
)
0
3
3
x+4=0 x=−4 Punkt przecięcia z osią OY ma współrzędne (−4,0)
24 sie 09:14