Parametry,wielomiany
Gabi: Wykaż, że jeśli równanie x3 + bx2 + 2bx + 8 = 0 ma dwa różne rozwiązania to b=−2
wiemy,ze −2 to pierwiastek tego rownania i pozniej wychodzi nam ,ze to rownanie przyjmuje
postać
(x+2)(x
2+(b+2)x+4)=0
i co dalej?
myślę,że deltę ,ale jaką i jak?

pomocy!
3 gru 21:49
:}: jesli podstawisz za b=−2, to otrzymasz postać (x−2)(x2−4) zatem masz 2 rozwiązania 2 i −2
3 gru 22:22
Gabi: ale to nie mozesz podsawic za b −2,bo to masz wykazać
3 gru 22:23
Mila:
w(x)=x3 + bx2 + 2bx + 8
W(−2)=0 niezaleznie od wyboru b
1)x3 + bx2 + 2bx + 8=(x+2)(x2+(b−2)x+4)
a)Badamy kiedy x=−2 jest jednym z pierwiastków p(x)=(x2+(b−2)x+4) a drugi pierwiastek jest
różny od −2
p(−2)=4+(b−2)*(−2)+4=0⇔b=6
spr. jaki jest drugi pierwiastek dla b=6
x2+4x+4=0 ⇔(x+2)2=0 ⇔x=−2 sprzeczne z założeniem bo drugi pierwiastek miał być różny od −2
2) badamy kiedy p(x) ma pierwiastek podwójny różny od −2
Δ=0=(b−2)2−16⇔
(b−2)2=16⇔b−2=4 lub b−2=−4
b=6 lub b=−2
dla b=6 mamy sytuację, że x=−2 jest pierwiastkiem podwójnym p(x), nie spełnia warunków zadania
dla b=−2
x2+(−2−2)x+4=0
x2−4x+4=0
(x−2)2=0
x=2 pierwiastek podwójny p(x)
cnw.
====
Albo wzory Viete'a
3 gru 23:33