matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz pochodną funcji
nika:
Oblicz korzystając z definicji pochodną funkcji f(x)=
√
x
w punkcje x
0
=2
3 gru 21:47
M:
24 sie 06:02
#k:
f(x)−f(x
0
lim (x→x
0
)
x−x
0
)
f(x)−f(2)
√
x
−
√
2
f'(2)= lim (x→2)
= lim (x→2)
=
x−2
x−2
√
x
−
√
2
)(
√
x
+
√
2
=lim (x→2)
=
(x−2)(
√
x
+
√
2
x−2
1
= lim (x→2)
= lim (x→2)
=
(x−2)(
√
x
+
√
2
)
√
x
+
√
2
1
√
2
=
=
2
√
2
4
24 sie 09:55