lomiany
marlena: wykaż ze liczba −1 jest dwukrotnym pierwiastkiem w(x) = x4−2x6{3}−2x2+6x+5
czy mam −1 podstawic zamiast x ?
3 gru 21:27
:}: podziel ten wielomian przez (x+1)2
3 gru 21:37
:}: ale to nie jest dwukrotny pierwiastek
3 gru 21:39
marlena: nie jest dwukrotny dlaczego? bo dzielenie wychodzi z reszta ?
3 gru 21:42
marlena: mi wychodzi bez reszty
3 gru 21:42
Eta:
x4−2x3−2x2+6x+5= (x+1)2(x2−4x+5)
x= −1 −−− jest pierwiastkiem dwukrotnym
3 gru 21:43
:}: to może cos pochrzaniłam
3 gru 21:48
renata: okej
3 gru 21:51