wielomainy
marlena: wielomian w(x) = x4+px3−7x2+qx+12 jest podzielny przez x2+3x−4. znajdz p i q oraz
rozwiaz równanie w(x) = 0
jak to zrobic od czego zacząc
3 gru 21:06
Eta:
x3+3x−4= (x+4)(x−1) pierwiastkami są x= −4 i x= 1
w(−4)=0 ⇒ ...........
w(1)=0 ⇒ .......
rozwiąż ten układ równań , otrzymasz p=... i q=...
3 gru 21:09
===:
x2−3x−4=(x+1)(x−4)
W(−1)=0
W(4)=0 dostaniesz układ równań i policzysz p i q
3 gru 21:11
marlena: dziekuje bardzo
3 gru 21:11
marlena: mam później podstawic −4 i 1 do wielomianu
3 gru 21:16
Eta:
tak
3 gru 21:17
marlena: czy p wyjdzie 6 i 11/15?
3 gru 21:22