De L'Hospital
Radek: Mam taki granicę funkcji
| | ex−e−x | | (ex−e−x)' | | ex−e−x | |
lim x→0 |
| =[00]= |
| '= |
| = |
| | sinx | | (sinx) | | cosx | |
| | | | 1−1 | |
= |
| =[ |
| ]=0 a ma wyjść dwa, gdzie jest błąd ? |
| | sinx | | 1 | |
Dziękuje
3 gru 20:52
wat: (ex − e−x)' = ex + e−x
3 gru 20:53
zombi: (−e−x)' = (−1)(−1)e−x = e−x
3 gru 20:54
Radek: | | 1 | |
a czemu z − zrobił się + mój zapis jest nieprawdziwy że e−x= |
| ? |
| | ex | |
3 gru 20:56
wat: @zombi to rozpisał,
| | 1 | |
ten zapis e−x = |
| jest prawdziwy |
| | ex | |
3 gru 20:57
pigor: ..., np. tak:
| | ex−e−x | | e−x(e2x−1 | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| = |
| | sinx | | sinx | |
| | e2x−1 | | x | |
= limx→0 e−x * |
| * 2 * |
| = e 0 * 1 * 2 * 1= 1*2= 2 .  |
| | 2x | | sinx | |
3 gru 21:18
Radek: Dziękuje bardzo, a mam takie głupie proste pytanie jak obliczyć
| | ∏ | | ∏ | | −3sin3s | | ? | |
−3sin3x gdzie x= |
| bo wyszła mi taka grania przy x→ |
| |
| =[ |
| ] i |
| | 2 | | 2 | | −sinx | | −1 | |
nie
wiem jak licznik obliczyć
3 gru 21:24
pigor: ..., cóż, jeśli to pytanie np.do mnie, to piszesz, że wyszła ci
taka granica ... , ale najlepiej jak byś pokazał ją jaka była na początku,
bo niestety − ten typ (ja) tak ma − nie lubię "sprzątać" po ...
3 gru 21:59
Radek: | | ∏ | | cos3x | | ∏ | | −3sin3x | |
lim x→ |
| |
| =[00]=lim x→ |
| |
| |
| | 2 | | cosx | | 2 | | −sinx | |
3 gru 22:13
pigor: ..., jak regułą H , to podstaw sin 32π= sin270o= −1,
więc granica = −3*(−1)1= 3.
3 gru 22:33
pigor: ... oj; przepraszam −, czas już na dzisiaj dać sobie spokój − na
dole (w mianowniku oczywiście (−1) , wtedy granica −3, już mnie nie ma .
3 gru 22:41
Radek: Dziękuje
| | x−1 | |
mam pytanie czemu granica z ln( |
| )=0 ? |
| | x+1 | |
4 gru 16:35
Radek: przy x dążącym do ∞
4 gru 16:36
Radek: ?
4 gru 16:48