Wykres funkcji wymiernej z wartością bezwzględną.
Kuba : Witam,
Zadanie brzmi tak: Wykonaj wykres funkcji. Nie rozumiem jakie wykresy po kolei rysować i kiedy
na którą stronę mają się "odbić".
3 gru 20:18
wmboczek: W tym przypadku najpierw załatwiasz |x+3|, bo dopiero wtedy wiesz jaki wzór hiperboli jest do
narysowania. Odbija się funkcje typu y=|f(x)|
3 gru 20:26
Kuba : | | 2 | |
Czyli rysuję y= |
| i tą funckję którą dostanę przesuwam o wektor [−3;−2]? |
| | IxI | |
3 gru 20:39
Saris: Rysujesz bierzesz y=2/x odbijasz częściowo przez oś OY (lewa strona znika, prawa zostaje
odbita na lewą), teraz masz y=2/|x| i teraz robisz translację o wektor T=[−3, −2].
Oczywiście nie powinieneś wszystkich tych przekształceń nazywać y bo to różne funkcje. Chociaż
to zależy czy zwracają na to uwagę, ale formalnie nie jest to poprawnie, każde przekształcenie
powinieneś podpisywać jaką inną funkcję np g−−>h−−>y gdzie "−−>" to dokonywane
przekształcenia.
3 gru 20:52
Mila:
3 gru 21:51
Mila:
| | 2 | |
2)g(x)→SOY dla x≥0→h(x)= |
| |
| | |x| | |
3 gru 21:53
Mila:
| | 2 | |
h(x)→T[−3,−2]→f(x)= |
| −2 |
| | |x+3| | |
3 gru 21:56
Kuba : Dzięki bardzo za odpowiedzi, teraz już wszystko jest jasne ;>
3 gru 23:11