Funkcje!!
zośka: Funkcja f kazdej liczbie trzycyfrowej przyporządkowuje sumę jej cyfr.
a) podaj wszystkie argumenty, dla których funkcja przyjmuje wartość 2.
b) dla pewnego argumentu a funkcja f przyjmuje wartość 15. Uzasadnij, że a dzieli się przez 3.
c) podaj najmniejszą liczbę b taką,że f(b)=20.
17 lis 22:44
jamelia: Dziedzina: x∊{100,101,102,...,999}
Zbiór wartości: f(x)∊{1,2,3,...,27}
a)101 i 200
b)
a∊{100,101,102,...,999} stad a ma postac a=100x+10y+z
f(a)=15 ⇒ x+y+z=15
Dowolna liczba dzieli sie przez 3, gdy suma jej cyfr jest podzielna przez 3. Suma cyfr liczby a
wynosi 15, a 15 jest podzielne przez 3 wiec a takze jest podzielna przez 3.
c)f(b)=20
1+9+9<20
2+9+9=20
odpowiedz: b=299
18 lis 00:24