Oblicz promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym którego bok ma długość
Cardozo: Oblicz promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym którego bok ma długość 6cm
proszę o wytłumaczenie
3 gru 20:14
mateusz: | | 2 | |
Promień takiego okręgu to |
| wysokości tego trójkąta. Mam nadzieje ze znasz wzór na |
| | 3 | |
wysokość w trójkącie rownobocznym
3 gru 20:19
Cardozo: h=a pierwiastek z 3 przez 2 ?
3 gru 20:22
Cardozo: ?
3 gru 20:24
Cardozo: no to jak sie za to zabrać ?
3 gru 20:31
Cardozo: ludzie muszę to umieć
3 gru 20:39
Mila:

a=6
===========================
Albo zapamiętaj :
h=3*r
R=2r
3 gru 20:49
Cardozo: dziękuje
3 gru 20:55
mateusz: witaj
Mila 
Pozdrawiam
3 gru 20:59
money SkillS: a kto mi powie jak obliczyć długość trójkąta równobocznego jeśli promień okręgu opisanego na
tym trójkącie ma długość 6 dm?
10 maj 15:58
hubi: jeśli chodzi o długość boku trójkąta równobocznego to korzystasz ze wzorów które podała Mila
R=2r
h=3*r
10 maj 16:51