Oblicz sin alfa, cos alfa, tgalfa
Ola: Cosinus kąta ostrego α jest trzy razy wiekszy od jego sinusa. Oblicz sin α, cos α, tgα.
3 gru 20:12
===:

... i licz
3 gru 20:19
pigor: ..., z warunków zadania :
α − ostry i cosα= 3sinα, to przy
standardowych oznaczeniach boków i kątów Δ prostokątnego masz
np. tak :
cosα= 3sinα /:sinα ⇔
ctgα= 3 ⇔
1tgα= 3 ⇔
tgα= 13
więc w dowolnym Δ prostokątnym
a=k i b= 3k ⇒ c
2= a
2+b
2 ⇒
⇒ c
2= k
2+(3k)
2= k
2+9k
2= 10k
2 ⇒
c=√10k , zatem
| | k | | 1 | |
sinα= ac= |
| = |
| = 110√10 =0,1√10 ; |
| | √10k | | √10 | |
| | 3k | | 3 | |
analogicznie cosα= bc= |
| = |
| = 310√10= 0,3 √10.  |
| | √10k | | √10 | |
3 gru 21:38