Korzystając z reg. de l`hospitala, oblicz granicę (krok po kroku)
karolina: lim (x−>0) x−arctgxx2
3 gru 20:08
M:
25 sie 06:02
#k:
Dobry wieczór .
Mam takie pytanie do tego zadania
Po obliczeniu pochodnych dostanę
| | 0 | |
Po podstawieniu za x=0 dostanę znowu [ |
| ] |
| | 0 | |
Więc musze znowu zastosowac ta regułe ?
Bo nie moge tego od razu przekształci do postaci
| x2/(1+x2) | | x | |
| = |
| i po podstawieniu za x=0 ma granice rowna 0 |
| 2x | | 2(1+x2) | |
czy jednak moe tak zrobić ?
dziękuje za odpowiedz
26 sie 23:14
chichi:
oczywiście, że nie musisz, ale możesz
27 sie 11:37
#k:
Dziękuje bardzo
27 sie 12:27