funkcja liniowa
Joasik25: Proszę o dokładne rozwiązanie zadania:
Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres jest równoległy do wykresu funkcji:
c) y=5x−3 i przechodzi przez punkt A(1, −1)
d) y = 7 i przechodzi przez punkt A(7,7)
Określ dziedzinę, przeciwdziedzinę i miejsca zerowe stworzonej funkcji. Wyznacz postać ogólną i
kierunkową funkcji.
3 gru 20:00
:}: y = 5x+b, −1=5*1+b, b=−1−5, b=−6
y=5x−6
druga funkcja nie ma równoległej, punk A należy do niej
brak miejsc zerowych
D=R, W=7
3 gru 20:34
:}: ogólna postać funkcji liniowej to ax+by+c=0
wystarczy przenieść wszystko na lewą stronę
3 gru 20:35
Joasik25: Do której ćwiartki nalezy punkt przecięcia prostych y=x−3√3 oraz y = −2x−√2
3 gru 20:57
:}: trzeba rozwiązać układ równań
3 gru 21:14