pomocy Oblicz długość boku trójkąta równobocznego, którego wysokość ma długość:
Enduro: Oblicz długość boku trójkąta równobocznego, którego wysokość ma długość:
a) 2√3
b)3√6
c)15
d)√2
proszę o dokładne wytłumaczenie muszę to umieć
3 gru 19:25
===:
... proste przekształcenie −
3 gru 19:32
:}: | | a√3 | |
h = |
| = 2√3 − ze wzoru na wysokość w takim trójkacie |
| | 2 | |
mnożymy przez 2 i dzielimy przez
√3
a = 4
3 gru 19:34
Enduro: może podzielisz sie wiedzą ze mną i mi akurat wytłumaczysz ?
3 gru 19:34
stanisław:
h = a √32 − wzór na wysokość trójkąta równobocznego
podstaw za h i oblicz bok trójkąta
3 gru 19:37
Enduro: czyli tak h=2√3*2/√3=4√3/ √3=4?
3 gru 19:38
:}: Enduro, patrz przed swoim komentarzem
3 gru 19:38
Enduro: wiem przepraszam net coś się zawiesza

dziękuje za pomoc
3 gru 19:39
:}: nmzc

dalej dasz rady )
3 gru 19:40
Enduro: b to sie równa 6 ?
3 gru 19:50
:}: 6√2, bo √6/√3 to √2
3 gru 19:58