Rozwiązać równanie z wartością bezwględną
pawell93: Mógłby ktoś pomóc z rozwiązaniem takiego równania: |x2 + 3x| = |x(x+1) + 2|
3 gru 19:23
===:
a kiedy dwa moduły łączy znak =

?
3 gru 19:31
:}: to zadanie nie jest takie proste, możliwości jest wiele
3 gru 19:35
===:
można i przez Poznań ..a można i tak |a|=|b| gdy: a=b lub a=−b
zatem:
x2+3x=x(x+1)+2 lub x2+3x=−x(x+1)−2
3 gru 19:38
===:
... można też jeszcze prościej
rozważając |x(x+1|+2| widzimy,że =x2+x+2
3 gru 19:43
pawell93: Powiedzmy że decyduję się na ten sposób:
x2 + 3x = x(x+1) + 2 ⋁ x2 + 3x = −x(x+1) − 2 ale co dalej?
x2 + 3x = x2 + 2x + 2
x = 2?
3 gru 20:18
===:
... i dalej ...
3 gru 20:25
===:
ale popraw błąd −
3 gru 20:30