prawdopodobieństwo, co najwyżej jedna liczba nieparzysta, losowanie
x: Witam, proszę o wytłumaczenie tych dwóch zadań, a nie samo rozwiązanie.
1.W układzie współrzędnych zaznaczamy losowo punkt, którego obydwie współrzędne są liczbami
naturalnymi mniejszymi od 6. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że co najwyżej jedna współrzędna
jest liczbą nieparzystą.
2.W pewnej loterii przygotowano 100 losów, wśród których 10 jest wygrywających. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że pierwszy kupujący trafi na wygrywający los, jeśli zakupi a)dwa losy,
b)trzy losy.
3 gru 19:18
:}: 1. x={0,1,2,3,4,5,6}
y={0,1,2,3,4,5,6}
dla x=0 mamy 7 punktów, dla pozostałych też, razem=49
to samo dla y razem 49
wszystkich zdarzeń jest więc 98
dla kazdej nieparzystej współrzędnej mamy 3 mozliwości dla x i 3 dla y
razem zdarzen sprzyjających jest 42
| | 42 | |
prawdopodobieństwo więc = |
| |
| | 98 | |
3 gru 20:57
:}: a nie jeszcze trzeba odjąc zdarzenia np. (2,2) czyli wszystkich jest 98−7=91
3 gru 20:59
:}: 2. rozpracuj na drzewku
3 gru 21:04