Prosta w r3
kk: Mam znaleźć odległość pomiędzy prostymi równoległymi:
obie w postaci parametrycznej:
1) x=1+t
y=−1+2t
z=t
2):
x=2+t
y=−1+2t
z=1+t
Nie chodzi mi o tyle o samo rozwiązanie, co wytłumaczenie jak to się liczy

Potrzebne na
jutrzejsze kolokwium
3 gru 19:01
razor: Przedstaw obie proste w postaci kierunkowej, obierz sobie jakiś (dowolny) punkt na prostej
(dowolnej) i podstaw do wzoru na odległość punktu od prostej
3 gru 19:07
kk: Problem w tym, że mam dziwną matematyczkę, która "woli" jak się tego wzoru nie używa.. Trzeba
wyznaczyć jedną prostą prostopadłą, nie?
3 gru 19:12
Mila:
l: m:
x=1+t x=2+t
y=−1+2t y=−1+2t
z=t z=1 +t
k
→[1,2,1] wektor kierunkowy prostych
Prosta l przechodzi przez punkt A(1,−1,0)
Prosta m przechodzi przez punkt B(2,−1,1)
1) piszemy równanie płaszczyzny π prostopadłej do obu prostych;
k
→ jest wektorem prostopadłym do pł. π
Niech płaszczyzna przechodzi przez punkt A∊l
1*(x−1)+2*(y+1)+1*(z−0)=0⇔
x−1+2y+2+z=0
π: x+2y+z+1=0
2) szukasz punktu przecięcia prostej m z pł. π
(2+t)+2*(−1+2t)+1+t+1=0
2+t−2+4t+t+2=0
6t=−2
Liczysz odległość między punktami A i P.
|AP|=...
posprawdzaj rachunki
3 gru 19:24
PW: Na jednej prostej obierzmy punkt jakikolwiek, np. P= (1, −1, 0).
Na drugiej − dowolny punkt Q = (2+t, −1+2t, 1+t)
|PQ|
2 = (1+2t−1)
2 + (−1+2t+1)
2, (1+t−0)
2 = 4t
2 + 4t
2 + t
2 + 2t +1 = 9t
2+2t+1
| | 8 | |
Umiemy znaleźć minimum tej funkcji, jest równe |
| , wobec tego |
| | 9 | |
Zgodnie z definicją jest to odległość punktu P od prostej 2), czyli odległośc między prostymi
(ich rownoległość jest oczywista).
3 gru 19:31
kk: Dzięki wielkie
3 gru 19:37