Horsemen:
mam problem ze zredukowaniem pewnego wyrażenia: cos(2[x+y-180]), gdzie x i y są kątami trójkata(dowolnego). Bardzo proszę o szybką odpowiedź i zrozumiałe i dokładne wytłumaczenie.
22 sty 19:20
sinx/n=six=6:
cos(2[x+y-180])=
cos(2x+2y-360)=
cos(360-[2x+2y])= (bo cosx jest f. parzystą)
cos(2x+2y)=
cos2x*cos2y-sin2x*sin2y=
(cos2x-sin2x)(cos2y-sin2y)-(2cosx*sinx)(2cosy*siny)=
dalej mnie sie nie chce rozkładać
22 sty 19:37
Horsemen:
dlaczego pozbyłeś się 360 i w której ćwiartce w takim razie znajduje się suma tych dwóch kątów

Reszte to rozumie. Z góry dziekuje
22 sty 21:28
Jakub:
funkcja cos ma okres podstawowy 360 dlatego można 360 jak i wielokorotność 360 np. 720 itd. opuścić.
22 sty 21:45