funkcja pochodna
janesmith1997: oblicz pochodną funkcji f w punkcie x0
f(x)=
√3x+6 x0=1
bardzo proszę o pomoc, umiem obliczać pochodną ale nie jak jest wyrażenie pod pierwiastkiem...

odpowiedź powinna wyjść: 1/2
ja liczyłam ze wzorów
f(x0) = 3
f(x0+h) =
√9+3h
f ' (x0) = [f(x0+h) − f(x0)] * 1/h (przy limes h −> 0)
z ostatniego mi wyszło
√9+3h − 3 * h i nie wiem co dalej z tym zrobić żeby wyszedł wynik 1/2
proszę bardzo o pomoc i z góry dziękuję
PW: f(x
0+h) =
√3(x0+h) + 6 =
√(3x0+6) + 3h,
dla x
0 = 1 jest to
√9 + 3h − dobrze.
f(x
0) =
√3x0 +6,
dla x
0=1 jest to
√3 + 6 =
√9 = 3 − dobrze.
Iloraz różnicowy
| | √9+3h−3 | | (√9+3h+3)(√9+3h−3) | |
|
| = |
| = |
| | h | | (√9+3h+3)h | |
| | 9+3h − 9 | | 3h | | 3 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | (√9+3h+3)h | | (√9+3h+3)h | | √9+3h+3 | |
| | 3 | | 1 | |
dąży do |
| = |
| gdy h→0. |
| | 3+3 | | 2 | |
Wystarczyło zastosować znany "chwyt" podobny do tego jaki stosuje się przy usuwaniu
niewymierności z mianownika (tu: z licznika).