matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszę o rozwiązanie
jola:
W ciągu rosnącym geometryczny (a
n
) dane są a
1
=3 i a
3
=27.Wtedy a
5
:
3 gru 17:56
Ditka:
a
3
=q
2
*a
1
27=q
2
*3 q=3 a
5
=a
1
*q
4
a
5
=3*3
4
=243
3 gru 18:17
jola:
Wielkie dzięki!
3 gru 18:24