pomóżcie plis.
zośka: Ratownik mający stumetrową linę chce przy brzegu plaży wytyczyć kąpielisko w kształcie
prostokąta o największym obszarze. Jakie wymiary powinno mieć to kapielisko?
z góry dzieki za pomoc.
17 lis 22:22
AROB: Boki prostokąta − kąpieliska ozn. x,y.
2x + 2y = 100 m ⇒ x + y = 50 ⇒ y = 50 − x
P = xy ,
P = f(x) = x(50 − x) = −x2 + 50x
Funkcja jest kwadratowa, więc jej wartość obliczymy ze wzorów na współrzędne wierzchołka
paraboli.
−b
−50
xw =
=
= 25
2a
−2
yw = f(p) = −252 + 50*25 = −625 + 1250 = 625
Czyli maksymalny obszar kąpieliska jest równy 625 m2, a wymiary to:
x = xw = 25 m
y = 50 − 25 = 25 m. Zatem jest to kwadrat o boku 25 m.
17 lis 23:47
Bogdan:
Witam Ciebie AROB i cały zespół ABBA
Sądzę, że chodzi tu o: 2x + y = 100, od strony plaży nie będzie liny.
18 lis 00:03
AROB: Witaj Bogdanie i Eto.
Może być i tak. Też o tym myślałam, ale nie było wyrażnie sprecyzowane, więc wybrałam taką
wersję.