kombinatoryka
Paweł: Na ile sposobów 6 osób moze wysiasc z windy, która zatrzymuje sie na dziesieciu piętrach?
Czyli tak 6 osób moze wysiaść z z windy na 10 spospów czyli
6*10=60
Tak ma byc?
3 gru 17:44
PW: Ręce opadają. Byłeś tu:
268647
3 gru 17:49
Paweł: aaa wiem 10*9*8*7*6*5=
tak bedzie
3 gru 17:54
PW: Nie. "Sposób wysiadania 6 osób" to każda funkcja
f: (1, 2, 3, 4, 5, 6) → {1, 2, 3, ..., 10}.
Nic się nie zakłada o tych funkcjach, a szczególności nie muszą być różnowartościowe (przecież
wszyscy mogą wysiąść na 7. piętrze).
W kombinatoryce takie funkcje nazywa się wariacjami z powtórzeniami. "Wariacje z powtórzeniami"
to inaczej "dowolne funkcje". Jest na ich liczbę odpowiednie twierdzenie, a Ty upierasz się,
żeby zgadnąć (może pomnożyć, a może dodać, a może ... brzydkie wyrazy).
3 gru 18:02
Paweł: 10
6 
?
3 gru 19:10
PW: Nareszcie. Niektórzy − nie powołując się na twierdzenie o liczbie wariacji − po prostu mówią:
− pierwsza osoba ma 10 możliwości
− druga osoba ma 10 możliwości
...................................................
− szósta osoba ma 10 możliwości.
Wszystkich możliwości jest więc 10·10·10·10·10·10 = 106 (na zasadzie "każda możliwość z
każdą inną").
3 gru 19:15
Paweł: Nie ogarniam kombinatoryki
3 gru 19:18