prosze o wyjasninie, z gory dziekje
KtoWytlumaczy: Znajdź największą i najmniejszą wartość funkcji
f(x) = x3 − 12 x
w przedziale <−5,2>
Która z poniższych wypowiedzi jest prawdziwa?
a) Wartością największą jest f(−2)=16, a wartością najmniejszą jest f(2)=−1.
inna odpowiedź
b) Wartością największą jest f(2)=−16, a wartością najmniejszą jest f(−5)=−65.
c) Wartością największą jest f(−2)=16, a wartością najmniejszą jest f(−5)=−65.
d) Wartością największą jest f(2)=−16, a wartością najmniejszą jest f(−2)=16.
_____________________________________________________________
f'(x) = 3x2 − 12 , tak ?
3 gru 17:39
Paweł: Jesli masz obliczyc pochodna to tak.
3 gru 17:41
KtoWytlumaczy: Znajdź największą i najmniejszą wartość funkcji
3 gru 17:47
KtoWytlumaczy: czyli jak to zaczac?
3 gru 17:48
KtoWytlumaczy: nie wiem czy dobrze wymyslilem ";
f'(x) = 3x2 − 12
f(2) = 3 * 22− 12= 16
f(−5) = 3 * (−5)2 − 12 = 63
3 gru 17:58
KtoWytlumaczy: obliczylem x3 xd a nie x2
3 gru 18:16