matematykaszkolna.pl
różniczkowalność funkcji Kamcio :): Mam takie pytanie. Mam za zadanie sprawdzić czy funkcja f(x) jest różniczkowalna w jakimś punkcie x0. Jakie są ogólne zasady postępowania w takim zadaniu? Co mam badać? Jakieś przydatne twierdzenia ?
3 gru 16:47
PW: Definicja. Liczyć granicę ilorazu różnicowego
 f(xo+h) − f(xo) 

h 
dla h→0. Istnieje granica skończona − f ma w x0 pochodną. Nie istnieje − nie ma pochodnej. Oczywiście w x0 funkcja musi być ciągła (jeżeli nie jest ciągła, to nie ma pochodnej − warunek konieczny istnienia pochodnej).
3 gru 17:12
Kamcio :): Aha czyli sprawdzam czy funkcja jest ciągła w punkcie x0 , a potem liczę pochodną lewostronną i prawostronną
3 gru 18:22
Gray: Nie musisz badać ciągłości, aby zbadać różniczkowalność. W wielu ciekawych przykładach to najzwyklejsza strata czasu.
3 gru 18:24
Kamcio :): To jak inaczej?
3 gru 18:41
PW: Gray ma rację − nie musisz badać ciągłości. Pisałem o tym dlatego, że w niektórych zadaniach ta nieciągłość jest widoczna "gołym okiem" (w zadaniach, gdzie funkcja jest zdefiniowana "z klamerką" − np. na trzech różnych przedziałach trzema różnymi wzorami − tam czasami wykres "nie skleja się" na styku tych przedziałów). Wtedy nie liczymy nic − wiadomo, że pochodnej w takim punkcie nie ma. "Tak w ogóle" jedynym sposobem na pokazanie istnienia pochodnej w punkcie na podstawie definicji jest definicja. Granica ilorazu różnicowego.
3 gru 18:49
Kamcio :): Okej, to jeszcze tutaj dorzucę drugie pytanie. Mam zbadać monotoniczność funkcji, Dziedzina wychodzi D=[−22 ; 22] pierwsza pochodna jest ujemna dla x∊(−,−1)∪(1,) (oczywiście x∊D) teraz jak podaję że funkcja jest malejąca, to podaję przedziały [−22,−1) , (1, 22] czy (−22,−1) , (1, 22) ?
3 gru 20:16
PW: Jest malejąca na każdym z tych przedziałów z osobna, na sumie nie. Czy przedziały mają być domknięte, czy otwarte − niektórzy dyskutują. Jest prawdą, że twierdzenie "Jeżeli funkcja ma ujemną pochodną, to jest malejąca" (tu sformułowane niedbale) ma w założeniu istnienie pochodnej na przedziale otwartym. Jeżeli więc chcesz udzielić odpowiedzi z przedziałami jednostronnie domkniętymi, to możesz, ale pod warunkiem, że powołasz się jeszcze na coś, nie tylko na wspomniane twierdzenie.
3 gru 20:25
Gray: Jeżeli wiemy, że funkcja ma dodatnią pochodną na przedziale otwartym (a,b) to jest rosnąca na tym przedziale − to jest jasne. Jeżeli dodatkowo będziemy wiedzieć, że funkcja ta jest ciągła w punktach a i b, to stąd wynika już, że jest rosnąca na przedziale domkniętym [a,b]. Bez ciągłości w a i b, monotoniczność na przedziale domkniętym może się popsuć.
4 gru 08:04