ektrema
KtoWytlumaczy: prosze o jakies wskazowki w zadaniu :
Znajdź ekstrema i przedziały monotoniczności funkcji
f(x) = −x3 + 6x2 − 3
ktora odp jest prawidloa:
a) funkcja posiada maksimum dla x=0
b) funkcja maleje na przedziale <0,2>
c) funkcja rośnie na przedziale <0, 4>
d) funkcja dla x=3/4 nie ma ani minimum, ani maksimum (punkt przegięcia)
e) funkcja posiada maksimum dla x=4
tylko to wiem :
f'(x) = − 3x2 + 6 * 2x − 0
3 gru 16:29
===:
teraz "dawaj" po warunkach istnienia ekstremum−
3 gru 16:32
Jola:
rozłóż pochodną na czynniki i naszkicuj "falę", niektórzy mówią "wężyk"
3 gru 16:32
KtoWytlumaczy: delte mam liczyc z tego , tak ?
3 gru 17:17
KtoWytlumaczy: delta wyszla 12
x1 = 4
x2 = 0
3 gru 17:21
KtoWytlumaczy: i co dalej ?
takie mam odpowiedzi
a) funkcja posiada maksimum dla x=0
b) funkcja maleje na przedziale <0,2>
c) funkcja rośnie na przedziale <0, 4>
d) funkcja dla x=3/4 nie ma ani minimum, ani maksimum (punkt przegięcia)
e) funkcja posiada maksimum dla x=4
3 gru 17:23
PW: Dla funkcji
f(x) = −3x2 + 12 x
chcesz liczyć Δ? No można, ale po co?
3 gru 17:23
KtoWytlumaczy: jak nie delta, to co ?
jak to zrobic?
na co zwroic uwage ?
3 gru 17:25
KtoWytlumaczy: ?
3 gru 17:40