W zbiorze liczb zespolonych rozwiąż równanie.
Anita: Witam czy ktoś potrafi to rozwiązać?
W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać równania:
a) 2z+(3−i)z(spżężone)=3+4i
b) z2 + ( 1+4i)z + 3 − 7i
3 gru 16:07
PW: a) z = x+iy, z̅ = z−iy
Otrzymamy układ dwóch równań z niewiadomymi x i y (jedno dla części rzeczywistej, drugie dla
części urojonej).
b) spróbować za pomocą wyróżnika Δ
3 gru 17:20
Mila:
1)
2z+(3−i)ź=3+4i
z=x+iy, x,y∊R
2(x+iy)+(3−i)*(x−iy)=3+4i
2x+2iy+3x−3iy−ix−y=3+4i
(5x−y)+i*(−x−y)=3+4i
5x−y=3
−x−y=4
========
6x=−1
3 gru 17:35