zadania z parametrem
dominika: Liczba 2 jest rozwiązaniem równania x3−(4m+2)x2+(8m−5)x+10=0. Wyznacz wartość parametru m,
wiedząc, że dane rozwiązanie równania jest średnią
arytmetyczną pozostałych rozwiązań.
3 gru 16:01
dominika: Pomoze ktos?
3 gru 16:09
dominika: Jest ktos w stanie?
3 gru 16:24
razor: podziel wielomian przez x−2 i napisz co ci wyjdzie
3 gru 16:28
Dominika: to juz zrobilam ,wyszo mi (x−2)(x2−4mx−5) = 0
3 gru 16:29
===:
x
2−4mx−5
(x
3−(4m+2)x
2+(8m−5)x+10):(x−2)
−x
3+2x
2
−4mx
2+(8m−5)x
4mx
2−8mx
−5x+10
5x−10
Jeśli x
2−4mx−5 ma mieć dwa pierwiastki których średnia arytmetyczna to 2 .... to: ...

?
3 gru 16:29
===:
Δ>0 i xw=2
3 gru 16:30
razor: dane rozwiązanie równania jest średnią arytmetyczną pozostałych rozwiązań, czyli
3 gru 16:32
===:
... to troszkę za mało Kolego razor
3 gru 16:35
Dominika: dziękuję

a zadanie :
dla jakich wartosci parametru m rownanie x
4+(m+2)x
2+m
2+6m+9=0 ma dwa różne rozwiązania?
za x
2 podstawiam t,t≥0 ,a za x
4 to t
2
zrobilam zalozenia ,ze Δ>0 i t1*t2<0 lub Δ=0 i t0>0 ..
ktoś pomoże?
3 gru 16:41
Dominika: bo wychodzi mi inaczej niz w odpowiedziach, Δ= −3m2−22m−35
3 gru 16:41
===:
... pozostało Ci tylko policzyć −
3 gru 16:42
Dominika: No tak,ale wlasnie nie wychodzi mi :<
3 gru 16:44
===:
sprawdź tą deltę raz jeszcze ...
3 gru 16:47
===:
... popraw tą Δ ....a Δ
l wychodzi ładniutka −
3 gru 16:49
Dominika: myślicie,że tylko delta źle i wszystko wyjdzie okej?
3 gru 16:52
===:
tak sądzę−
3 gru 16:52
Dominika: Tu w przzepisaniu zadania pomyliłam rownanie .. ma być rownanie x4+(m+1)x2+m2+6m+9=0
3 gru 16:56
Dominika: I przeliczylam ponownie i jest dalej taka sama... pomoze ktoś?
3 gru 16:57
===:
to też ładna Δ
licz
3 gru 17:01
Dominika: z załozen :
| | 7 | | 7 | |
ΔE(−5,− |
| ) i t1*t2<0 ,wiec mE R− {−3},stad przedzial (−5,− |
| }−{−3} |
| | 3 | | 3 | |
| | 7 | | 7 | |
a z drugich zalozen Δ too m=−5 m=− |
| ,wiec stad mE{−5,− |
| } |
| | 3 | | 3 | |
a jak z tych obu mamy zrobić sumę,to nie wychodzi poprawny wynik. a ma wyjsc
3 gru 17:18
dominika: Ijak
3 gru 17:24
dominika: ?
3 gru 17:25
===:
t
1*t
2<0 c/a<0 m
2+6m+9<0 i jak ta trójkę "urodziłaś"

?
3 gru 17:26
Dominika: no jak skąd trójka? no stad ,ze t1*t2<0 to m
2+6m+9<0 no i stad jakbys to inaczej zrobil?
i dlaczego dajesz zalozenie,ze c/a <0

?
3 gru 17:30
Dominika: ?
3 gru 17:38
===:
a f(m)=m
2+6m+9 przyjmuje wartości ujemnie

?
3 gru 17:53
Dominika: juz sobie rozwiazalam,tam zamiast r−{3} ,mialo byc,ze nalezy do zbioru opustego i wxszystko
wychodzi

dzieki
3 gru 17:57
===:
−
3 gru 17:59