Procenty, prawdopodobieństwo
jaaa: Mam pytanie.
Jeżeli 20% to samochody czerwone a 5% to samochody Audi (dane wymyślone) to jaki procent jest
samochodów czerwonych marki Audi? Bo chyba nie chodziło o mnożenie procentó tylko jakoś z
prawdopodobieństwa to się liczyło?
3 gru 15:48
J:
..to zależy od treści zadania ..
3 gru 15:52
jaaa: Ale to nie treść zadania tylko tak z życia wzięte
3 gru 15:57
pigor: ..., 5% spośród 20% audi to
14 samochodów
czyli 5% cz.Audi=
14*20% cz. =
25%*(20%) cz.,
a więc masz odp. czerwonych Audi jest
25% . ...
3 gru 17:26
jaaa: Chyba się nie zrozumieliśmy bo przecież jest tylko 5% Audi więc nie może być nagle 25%
czerwonych Audi (to by wychodziło że czerwonych Audi jest więcej niż czerwonych samochodów i
samych Audi).
3 gru 18:40
pigor: .. , cóż, kłania się
pojęcie procentu liczby z naciskiem
na słowo
liczby, czymkolwiek by ona nie była, dlatego
może inaczej powiem łopatologicznie rzecz ujmując
np. tak :
niech
n − pewna liczba badanych samochodów, a wśród
nich 20%
n czerwonych i z kolei śród tych
20%n
czerwonych jest 5% Audi, to wśród
n samochodów jest
5%*(
20%n) = 100%%
n=
1%c czerwonych Audi

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
natomiast jeśli
x%=? − szukany procent czerwonych Audi (jest ich
5%n)
wśród
20%n czerwonych samochodów, to masz np. równanie
x%(20%n)=5%n ⇔ 4x%=1 ⇔
x%= 14= 0,25=
25% i tyle

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 5%n | |
lub ...  po prostu tak x%= |
| *100%= 14*100%= 25% |
| | 20%n | |
3 gru 19:35
pigor: ... , przepraszam, tam miała być zamiast
litery
c, litera
n, czyli tak:...=
1%n czerwonych Audi
3 gru 19:46