prosze o pomoc
hm?: Bardzo proszę o pomoc...
Przekrój osiowy walca jest kwadratem o boku długości a.
Prosta łącząca punkt brzegu podstawy górnej z punktem brzegu podstawy dolnej tworzy z
płaszczyzną podstawy kąt alfa. Wyznacz odległości tej prostej od osi walca.
Wiem, że odpowiedź to
| a√sin2alfa−cos2alfa | |
| |
| 2sinalfa | |
3 gru 15:30
Ditka:

AB=x, y−odległość od osi, a/2 −promień podstawy
tgα=a/x
x=a/tgα
trzeba skorzystać z tego że tgα=sinα/cosα i przekształcić
3 gru 16:03
hm?: dziekuje
3 gru 16:04
hm?: tylko te rysunki sa zle chyba. moglabys to przedstawic na walcu?
3 gru 16:43
Ditka:
3 gru 16:57
hm?: nie nie rozumiem tego zapisu, dlaczegop niby
a2 przez dwa całosc do kwadratu ?
3 gru 17:05
hm?: moglby ktos jeszcze zacznaczyc na tym duzym rysunku to x i y
3 gru 17:06
hm?: poza tym po podstawieniu nie wychodzi taki wynik
3 gru 17:21
Ditka:

y− odległośc od środka okręgu do AB, a x to po prostu |AB|
jest (a/2)
2 bo promień wynosi a/2 |SB|=a/2
3 gru 17:22
Ditka:
| | a2 | | a2 | | a2(tg2α−1) | |
y2= |
| − |
| = |
| = |
| | 4 | | tg2α*4 | | 4tg2α | |
| a2(sin2α/cos2α−1) | | a2(sin2α−cos2α) | |
| = |
| |
| 4sin2α/cos2α | | 4sin2α | |
3 gru 17:33
hm?: dziekuje !
3 gru 17:41