ciąg geometryczny
kici: jak sprawdzić który ciąg jest ciągiem geometrycznym?
3 gru 14:39
J:
| | an+1 | |
sprawdzać wyrażenie: |
| ... i jeśli ma wartość stałą, to ciąg jest |
| | an | |
geometryczny..
3 gru 14:44
irena_1:
Geometrycznym jest b)
an=a1qn−1
W wyrazie ogólnym musi być jednomian z potęgą liczby o wykładniku zależnym od n (mówiąc "swoimi
słowami")
a) i d) to wzory funkcji kwadratowych, c) to funkcja liniowa (czyli ten ciąg jest ciągiem
arytmetycznym)
3 gru 14:44
J:
| | (3/4)n+1 | | (3/4)n*(3/4) | |
np b) = |
| = |
| = 3/4 ... geometryczny .. |
| | (3/4)n | | (3/4)n | |
3 gru 14:46
kici: tak tak dzieki juz policzone
3 gru 15:05