Granica
Magda: Proszę sprawdzić
| | 100x | | | |
lim x→∞ |
| =lim x→∞ |
| =0 |
| | x2−1 | | | |
3 gru 14:17
J:
| | 0*∞ | |
granica dobra, ale uzasadnienie wątpliwe : [ |
| ] |
| | ∞ | |
3 gru 14:25
Magda: dziękuje, a ten przykład jak mogę rozwiązać?
3 gru 14:30
J:
..ale duzo prościej regułą de l'Hospitala..
3 gru 14:33
Magda: słyszałam o niej na wykładach, to znaczy że robimy pochodną z licznika i mianownika?
3 gru 14:47
J:
| | 0 | | ∞ | |
tak , gdy mamy: [ |
| ] lub [ |
| ] |
| | 0 | | ∞ | |
3 gru 14:50
Magda: czyli (x
2)'=2x
(3x+7)'=3
| | 2x | |
lim |
| = ∞ |
| | 3 | |
3 gru 15:08
J:
..tak ...
3 gru 15:09
J:
| | 100 | |
i w pierwszym : = lim |
| = 0 |
| | 2x | |
3 gru 15:10
Magda: dziekuje bardzo za pomoc prosiłabym jednynie jeszcze o podpowiedz w tym przykładzie poniewaz
mam problem z pierwiastkiem
3 gru 15:31
J:
10 + x√x = 10 + x3/2 ..
3 gru 15:33
3 gru 15:47
Magda:
3 gru 16:09
Magda: .
3 gru 21:29
Magda: Proszę chociaż o podpowiedź
3 gru 23:09
Magda: .
5 gru 15:21