pomocy!
zośka: Liczbe 30 rozłóż na takie dwa składniki, aby suma ich kwadratów była najmniejsza. (Potrzebny mi
pełen tok rozumiwania.)
17 lis 22:10
Bogdan:
x + y = 30 ⇒ y = 30 − x
s = x
2 + y
2 → min.
s = x
2 + (30 − x)
2 ⇒ s = x
2 + 900 − 60x + x
2
Otrzymaliśmy funkcję kwadratową: s(x) = 2x
2 − 60x + 900, która posiada minimum
Odp.: x = 15, y = 15
17 lis 22:14
zośka: super. wielkie dzięki

17 lis 22:23
zainteresowany: co to jest s?
16 paź 01:41
Janek191:
s − suma kwadratów liczb x i y
16 paź 07:40