Algebra
Le' the: Proszę o wyjaśnienie pewnej rzeczy. Wychodzę z założenia, że nie ma głupich pytań... Np tutaj:
| | 91 | |
cos( |
| π) − jest to część zadania podnoszenia liczby zespolonej w postaci |
| | 4 | |
trygonometrycznej do sporej potęgi.
| | 3 | |
Okres cos wynosi 2π, więc mogę to zapisać: cos(22π+ |
| π) |
| | 4 | |
Wartość cos22π= cos0π, czyli 1. Czemu zatem opuszczamy to 22π przyjmując za to 0 w dalszych
| | 3 | |
obliczeniach i liczymy tylko cos( |
| π)? |
| | 4 | |
3 gru 13:41
J:
cos(k*2π + α) = cosα .. tutaj: cos(11*2π + α) = cosα ..
3 gru 13:50
Le' the: Już wiem, dzięki. Narysowałem sobie po prostu funkcję. Wzór znałem, tylko nie mogłem zrozumieć
czemu tak jest.
3 gru 13:54
Gray: Napisałeś (−łaś): "Okres cos wynosi 2π, więc mogę to zapisać: cos(22π+3π/4)".
To możesz napisać niezależnie od tego ile wynosi okres, ale dzięki temu, że okres wynosi 2π
możesz pominąć 22π. Bez rysowania....
3 gru 18:16