pochodne
lucas: Wyznacz pierwszą i drugą pochodną funkcji
f(x)=xx
3 gru 13:26
J:
y = exlnx
y' = exlnx(lnx + 1) = xx(lnx + 1)
y" = ... spróbuj sam...
3 gru 13:30
lucas: dzięki wielkie J

a czy mógłbym Cię jeszcze prosić o drugą pochodną?
3 gru 13:43
J:
| | 1 | | 1 | |
y" = xx(lnx+1)*(lnx+1) + xx* |
| = xx[(lnx+1)2 + |
| ] |
| | x | | x | |
3 gru 13:48
Le' the: Liczysz pochodną z pochodnej. Korzystasz ze wzoru: [f(x)*g(x)]`= f`(x)*g(x)+f(x)*g`(x)
Nieco trudniejszy przykład. Ale jak powoli rozpiszesz to dasz radę.
3 gru 13:48
lucas: dzięki
3 gru 13:53