pomocy:D
Matura ? BZDURA !: rozwiąż algebraicznie i graficznie układ rówanań: |x|−y=1
−x+|y|=1
3 gru 13:23
3 gru 13:26
Matura ? BZDURA !: dzięki a pozatym MATURA TO BZDURA
3 gru 13:37
PW: No nie taka znowu bzdura. To wyrażenie zastępujące określenie "oprócz tego" pisze się
poza tym.
3 gru 19:59
pigor: ..., lub algebraicznie np. tak:
|x|−y=1 i −x+|y|=1 ⇔ (|x|=y+1 i y+1≥0) i (|y|=x+1 i x+1≥0) ⇔
⇔ [(x=y+1 v x= −y−1) i y≥−1] i [(y=x+1 v y= −x−1) i x≥−1] ⇔
⇔ (x=y+1 v x= −y−1) i (y=x+1 v y= −x−1) i
(*) (x≥−1 i y≥−1) ⇒
⇒ (y=x−1 i y=x+1)
v (y=x−1 i y= −x−1)
v (y= −x−1 i y=x+1)
v (y= −x−1) ⇔
⇔ (x,y)∊∅
v (2y= −2 i x=y+1)
v (2y=0 i y=x+1)
v y=x−1 ⇔
⇔ (y= −1 i x=0)
v (y=0 i x= −1)
v y=x−1,
stąd i z (*) ⇔
⇔ (x,y)= (0,−1)
v (x,y)= (−1,0)
v (y=x−1 i x≥−1 i y≥−1) ⇔
⇔
(x,y)∊{(0,−1), (−1,0)} U {(x,y): x≥−1 i y≥−1 i y=x−1} i to tyle. ...
3 gru 20:52
pigor: ..., teraz mając to rozwiązanie zróbienie wykresu rozwiązania
tego układu punktów (x,y)∊R2 na płaszczyźnie z układem xOy, to proste.)
3 gru 20:59
pigor: ..., coś z rys w
linku się różnimy; trudno ;
nie chce mi się ... szukać ; przepraszam
3 gru 21:10
Mila:

Graficznie:
|x|−y=1⇔
y=|x|−1
−x+|y|=1 rozważymy dwa przypadki
a)
y≥0 wtedy mamy równanie: −x+y=1⇔y=x+1
b)
y<0 wtedy mamy równanie −x−y=1⇔y=−x−1
Zgodnie z zapisem
pigora
{(x,y): x∊<−1,0> i y=−x−1}
3 gru 21:25