Rozkład wielomianu na czynniki
hasztag: jak rozłożyć takie wielomiany na czynniki? czy można zastosować metodę grupowania ?
a) x4−7x3−x2+7x =?
b) x3−7x+6 =?
3 gru 12:38
J:
..jak najbardziej ...
3 gru 12:40
hasztag: można prosić o rozwiązanie ?
wydaje mi się że pierwszy po wstępnym przekształceniu będzie wyglądał tak: x3(x−7)−x(x−7)
a drugi?
3 gru 13:51
J:
drugi: ..jesli dobrze przepisałeś , to grupować się nie da .., ale zauważ, że x = 1 jest
pierwiatkiem tego wielomianu ...
3 gru 13:53
52: c)x3−7x+6=x3−x−6x+6=x(x2−1)−6(x−1)=x(x−1)(x+1)−6(x−1)=(x2+x)(x−1)−6(x−1)=(x−1)(x2+x−6)=
(x−1)(x+3)(x−2)
Jak się nigdzie nie pomyliłem
3 gru 14:06