Miejsce Zerowe funkcji
Piotrek: Wyznacz dziedzinę i MZ funkcji f.
f(x) = (2x−6)1/2 − (2x−6)−1/2
Df = √2x−6 > 0
2x−6 > 0
x > 3
Df = (3, oo)
A jak z miejscami zerowymi?
3 gru 12:14
J:
f(x) = 0 .... i liczysz...
3 gru 12:18
Piotrek: okej a co w przypadku (x
2−4)
1/2 + (9−x
2)
−1/2
x
2 − 4 >= 0 i 9−x
2 > 0
x należy (−oo, −2> u <2, oo) i x należy (−3,2)
więc Df to (−3,−2>u<2,3)
Teraz miejsce zerowe:
(x
2−4)
1/2 + (9−x
2)
−1/2 = 0 i co dalej?
3 gru 12:45
J:
..przenieś ułamek na prawo i podnieś obie strony do kwadratu ... potem wyniki sprawdź z
założeniam ...
3 gru 12:50