Pochodna
Ona : | | x2 | |
Hej. co się dzieje z pierwiastkiem w pochodnych y=√ |
| liczę normalnie ze wzoru na |
| | x+1 | |
iloraz ?
| | x2−2x | |
czyli wyjdzie tak √ |
| |
| | (x+1)2 | |
3 gru 11:22
J:
| | 1 | |
... nie ..y' = |
| *(U)' = .. |
| | 2√U | |
3 gru 11:25
Ona : Nie rozumiem tego zapisu
3 gru 11:29
3 gru 11:31
Ona : | 1 | | 2x | |
| * |
| ... mam to normalnie przemnożyć, czy to się jakoś zredukuje ? |
| | 1 | |
3 gru 11:46
J:
..źle policzona pochodna z ułamka ...( pochodna ilorazu funkcji)
3 gru 11:50
Ona : Ah chwilka juz poprawiam
3 gru 11:55
Ona : | | x2+2x | |
no to ...* |
| a czy pod pierwiastkiem też liczę pochodną ? |
| | (x+1)2 | |
3 gru 11:59
J:
... jest dobrze ...
3 gru 12:03
Ona : Ale co dalej ?
3 gru 12:04
3 gru 12:22
Ona : Doszłam do takiego wyniku nie wiem jak i nie wiem czy dobrze
3 gru 12:23
J:
...dobrze ...
3 gru 12:34
Ona : | | cosx+1 | | −sinx2−sinx−cosx2−cosx | |
y`= |
| = |
| − mogę tutaj użyć wzoru na 1 |
| | sinx+1 | | (sinx+1)2 | |
trygonometryczną ?
3 gru 12:38
J:
..tak ...
3 gru 12:42
Ona : | | sinx+cosx+1 | |
...=− |
| |
| | (sinx−1)2 | |
3 gru 12:43
J:
..a skąd "−" w mianowniku ..?
3 gru 12:46
Ona : ponieważ wyciągnęłam − przed wyrażenie
3 gru 12:47
Ona : A nie, to chyba powinien zostać +
3 gru 12:48
J:
" − " wyciągasz tylko z licznika ...
3 gru 12:53
Ona : Mam jeszcze problem z tym wyrażeniem
y=x+lnx
y`=(x)`+(lnx)`
dobrze to liczę ?
3 gru 12:53
J:
..nie mam już ochoty ....nie potrafisz nawet podziekować za pomoc ...
3 gru 12:55
Ona : Miałam zamiar podziękować na koniec

dziękuje
3 gru 12:57
J:
...źle ... (lnx)' = ..?
3 gru 13:00
Ona : Foch?
3 gru 13:00
J:
nie ... ile jest pochodna z lnx... ?
3 gru 13:02
3 gru 13:02
3 gru 13:03
J:
..tak..
3 gru 13:03
Ona : Dziękuje x1000 na zapas
3 gru 13:03
Dziadek Mróz:
| | v | |
y = √u u = |
| v = x2 z = x + 1 |
| | z | |
| | 1 | |
y' = [√u]' = |
| * u' = *) |
| | 2√u | |
| | v | | v'u − uv' | |
u' = [ |
| ]' = |
| = **) |
| | z | | v2 | |
v' = [x
2]' = 2x
z' = [x + 1]' = 1
| | 2x3 − x2 | | x2(2x − 1) | | 2x − 1 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | x4(x + 1) | | x4(x + 1) | | x2(x + 1) | |
| | 1 | | 2x − 1 | |
*) = |
| * |
| |
| | | | x2(x + 1) | |
3 gru 13:40