okresl ksztalt krzywej
toznowuja: Witam. Mam takie równanie x2+2xy+y2+y=0 . Mam określić kształt i połozenie tej krzywej.
Obliczyłem niezmienniki ( mam nadzieje ze wszedzie te same oznaczenia sa)
δ=0 i Δ=0. Jezeli obie sa rowne 0 to wychodzi ze to typ paraboliczny. Jednak aby byla to
parabola to Δ≠0. Czyli albo proste rownolegle albo prosta podwojna.
Jak mam sprawdzc dokladnie jaka to krzywa?
3 gru 11:17
PW: (1) (x+y)2 = − y
Lewa strona jest nieujemna, więc i prawa musi być nieujemna.
− y ≥ 0,
czyli
y ≤ 0.
Badany twór leży więc tylko w II lub III ćwiartce.
Równość (1) oznacza, że
x + y = − y, y ≤ 0 lub − (x + y) = − y, y ≤ 0
3 gru 17:43
PW: Pomyliłem się,
y ≤ 0
oznacza oczywiście, że twór leży w III lub IV ćwiartce.
3 gru 17:46
Gray:

(x+y)
2=−y ⇔ x+y =
√−y lub x+y = −
√−y ⇔
x(y) = −y+
√−y ← na wykresie czerwone
lub
x(y) = −y−
√−y ← na wykresie zielone
3 gru 18:07
PW: Gray ma rację, zgubiłem ten pierwiastek po prawej stronie
3 gru 18:24
Gray: Bywa...
3 gru 18:26