PROSZE POMOC MI
Agnieszki 20: zad. Pewna wyższa uczelnia medyczna przyjmuje kandydatów na podstawie wyników
otrzymanych na maturze, obliczając średnią ważoną liczby zdobytych przez nich punktów z trzech
przedmiotów: fizyki (z wagą 0,5), chemii (z wagą 0,4) i biologii ( z wagą 0,1). Sprawdź,
który z kandydatów ma większe szanse być przyjętym, jeżeli
Kandydat | Fizyka | Chemia | Biologia
I | 46 | 32 | 40
II | 36 | 42 | 48
3 gru 10:32
KrzysztofŁ:
I 46*0,5 + 32*0,4 + 40*0,10,5 + 0,4 +0,1 = 23 + 12,8 + 4 = 39,8
II 36*0,5 + 42*0,4 + 48*0,10,5 + 0,4 +0,1 = 18 + 16,8 + 4,8 = 39,6
4 gru 02:42