oblicz granice
michał: Witam
Prosiłbym zeby ktos sprawdzil czy dobrze robie ten przyklad przy uzyciu twierdzenia de
l'hospitala:
| | ln x | | ∞ | | 1 | |
lim = x*lnx = lim |
| = |
| = |
| = 0 |
| | | | ∞ | | x | |
x→0
+
3 gru 10:24
J:
| | 1 | |
bardzo źle.. jaka jest pochodna z: ln x , jaka z: |
| ...? |
| | x | |
3 gru 10:47
michał: | | 1 | | 1 | |
dobra wiem co mam źle |
| potraktowalem jako |
| |
| | x | | 1 | |
| | 1 | | 1 | | −1 | |
z ln x = |
| a z |
| = |
| |
| | x | | x | | x2 | |
czyli będzie tak:
teraz dobrze?
3 gru 10:59
J:
..teraz tak ...
3 gru 11:00
michał: ok dzieki, jeszcze jedno, jak taki przyklad zrobic tym twierdzeniem?:
x→0
+
3 gru 11:07
J:
| | x | |
.. nie ma potrzeby ... przy x→0+ ... = lim ( x + |
| ) = lim ( x + 1) = 1 ... |
| | x | |
3 gru 11:14
michał: a no tak, dzieki
ostatni przyklad:
lim = x31+ln x
x→0+
jak z tego wyprowadzić do tego twierdzenia?
3 gru 12:00
michał: | | 3 | |
ta potęga x jest taka: |
| |
| | 1+ln x | |
nie wiem czemu tak dziwnie to widać
3 gru 12:06