???
Oaza: Pomoże mi ktoś z pochodną
3 gru 10:15
===:
| x+1 | | 2x(x+1)−x2−1 | |
| * |
| = |
| x2+1 | | (x+1)2 | |
3 gru 10:25
Oaza: Rozumiem że liczę to normalnie ze wzoru na iloraz, ale nie rozumiem dlaczego na początku jest
| | x+1 | |
... |
| .. I co się dzieje z logarytmem naturalnym na początku ? |
| | x2+1 | |
3 gru 10:30
baca:
logarytm już na samym początku poszedł w cholerę, ale przedtem przewrócił swoje wyrażenie
3 gru 10:44
Oaza: Wytłumaczy mi ktoś?
3 gru 10:44
Oaza: Czyli zawsze jest taka zasada że przewraca mi wyrażenie?
3 gru 10:45
===:
...
baca wyłożył Ci to po góralsku −
3 gru 10:46
baca:
a na poważnie − przydałoby się, by panienka powtórzyła sobie wzory pochodnych elementarnych
funkcji
3 gru 10:46
===:
to patrz na wzory ... bez tego się nie da −
3 gru 10:46
Oaza: | | 1 | |
Mam wzory, tylko z zastosowaniem gorzej  (logax)`= |
| z tego ? |
| | x*lna | |
3 gru 10:50
J:
| | 1 | |
.. to funkcja złożona; y' = |
| *a |
| | x*ln10 | |
3 gru 10:53
baca:
Nie ważne co masz, ważne, co umiesz
3 gru 10:58
Oaza: Dlatego tu jest bo tego nie rozumiem, ale dzięki że mi to uświadomileś ...
| | (x+1)(x2+2x−1) | |
|
| tak to będzie wyglądać? |
| | (x2+1)(x+1)2 | |
3 gru 11:02
J:
.. można jeszcze skrócić przez: (x + 1)
3 gru 11:04
3 gru 11:10
J:
... i tyle...
3 gru 11:12
Oaza: Dzięki raz jeszcze za pomoc
3 gru 11:12