granice niewłaściwe
aa: Oblicz:
1) lim (x4+7x3−8x2−10)
x→−∞
2) lim (−3x5+2x4+x+1)
x→−∞
3 gru 09:17
aa: Prosze o wyjasnienie jak to sie liczy (glownie chodzi mi o to skąd wiadomo jaki ma znak
nieskończoność, która wyjdzie)
3 gru 09:25
J:
. .w obydwu przypadkach przeanalizuj pierwszą pochodną ....
3 gru 09:27
aa: No to w 1) powinno wyjść +
∞
A w 2) −
∞, a jednak odpowiedzi mówią, że w obu przypadkach ma wyjść +
∞, dlatego nie wiem
dlaczego..
3 gru 09:36
razor: 1) = [(−∞)4] = ∞
2) = [−3*(−∞)5] = [−3*(−∞)] = ∞
3 gru 09:38
J:
.. a dlaczego w 1) wyszło Ci: + ∞ , jeśli z pochodnej wynika,
że funkcja maleje przy x → − ∞..?
3 gru 09:39
aa: O teraz rozumiem

Bardzo dziękuję
3 gru 09:39