granice w nieskończoności
aa: Oblicz:
lim ( |x+5| − |6−x| )
x→−∞
3 gru 09:04
J:
.. dla x < 5 ... f(x) = − x − 5 − (6 − x) = − 11 , zatem : limx→−∞ (...) = − 11
3 gru 09:18
J:
..dla x < − 5 .. oczywiście...
3 gru 09:24
aa: Dlaczego dla x<5 ?
3 gru 09:24
aa: Ale dlaczego takie założenie?
3 gru 09:24
aa:
3 gru 09:38
J:
.. .bo wtedy : I x + 5 I = − x − 5
3 gru 09:40
aa: Ale dlaczego akurat dla tego trzeba zrobić założenie?
3 gru 09:50
siemka:
3 gru 12:31
aa: Podpowie ktoś?
3 gru 15:55
J:
skoro x → − ∞ to znaczy ,że jest < − 5
3 gru 15:56
aa: No dobra, chyba zakumalem, dzięki
3 gru 15:57