matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
obliczanie granicy funkcji w punkcie
pomcy:
Oblicz:
3x−6
lim
√
7x+2
−
√
5x+6
x→2
3 gru 08:01
Janek191:
a
2
− b
2
Stosujemy wzór : a − b =
dla mianownika:
a + b
3 x − 6
f(x) =
=
7 x + 2 − ( 5 x + 6)
√
7 x + 2
+
√
5x + 6
3*( x − 2)
=
=
2x − 4
√
7 x + 2
+
√
5 x + 6
3*( x − 2)*(
√
7 x + 2
+
√
5 x + 6
)
=
= 1,5*(
√
7 x + 2
+
√
5 x + 6
)
2*(x − 2)
więc lim f(x) = 1,5*(
√
7*2 + 2
+
√
5*2 + 6
) = 1,5*( 4 + 4) = 12 x →2
3 gru 08:25