Równania prostych.
Azaks: Wyznacz równania prostych przechodzących przez punkt A(−2,4), które tworzą z prostą
k:−3x+2x+1=0 kąt o mierze 45 stopni.
3 gru 00:02
Azaks: Liczę na jakąś wskazówkę ; )
3 gru 00:15
pigor: ..., niech
m=? − szukany współczynnik kierunkowy szukanej
prostej przez A=(−2,4) , czyli prostej (*)
y−4=m(x+2) , oraz
prosta k: −3x+2y+1=0 ⇔ 2y=3x−1 ⇔ y=
32x−
12 ⇒
32=m1
| | m−m1 | |
to ze wzoru na miarę kąta α między dwiema prostymi: tgα=| |
| | |
| | 1+m*m1 | |
| | m− 32 | | 2m−3 | |
tg 45o=| |
| | i (**) m≠ −23 ⇒ 1=| |
| | ⇒ |
| | 1+32m | | 2+3m | |
⇒ |2m−3|=|2+3m| ⇔ 2m−3=2+3m v 2m−3= −2−3m ⇔ m= −5 v 5m=1 ⇒ z (*)
⇒ y= −5(x+2)+4 v y=
15(x+2)+4 ⇔
5x+y+6=0 v
x−5y+22=0 − no to
masz szukane swoje równania prostych spełniających warunki zadania . ...
3 gru 01:07