proszę o wytłumaczenie
Aga: Proszę o wytłumaczenie, nie potrafię poruszać się w dziale funkcji cyklometrycznych.
Proszę o pomoc...
1. arc cos(3x)=0
2. arc cos(x − 3) = π/3
3. arc tg(2x) = π/3
4. arc tg(1/3x) = −π/4
2 gru 22:41
PW: 1. arccos działa tak, że 3x → 0
oznacza to, że cos działa odwrotnie: 0 → 3x.
Szukamy liczby 3x, takiej że
cos0 = 3x.
2 gru 22:55
pigor: ..., np. tak :
1.
arccos(3x)= 0 ⇒ cos(arccos(3x)) = cos0 ⇔ 3x=1 ⇔
x= 13
2. ..............
3. ........................
4.
arctg(13x)= −π4 ⇒ tg(arctg(
13x)) = tg(−
π4) ⇔
⇔
13x = −tg
π4 /*3 ⇔
x= −1 .
2 gru 23:28