zadania z parametrem
ania: Dla jakich wartosci parametru m rownanie x
4+2(m−2)x
2+m
2−1=0 ma dwa rozne rozwiazania?
Zalozylam,ze x
2=t i x
4=t
2
I mam Δ>0 i t1*t2<0
Lecz odpowiedz wyszla mi inna niz w odpowiedziach,prsze o pomoc
2 gru 22:28
ania: Pomoze ktos?
2 gru 22:36
ania: Proszę
2 gru 22:49
pigor: ... ,
(Δ>0 i c<0) v (Δ=0 i −b>0) ⇔
⇔ (4(m−2)
2−4(m
2−1)>0 i m
2−1<0)
v (4(m−2)
2−4(m
2−1)=0 i −2(m−2)>0) ⇔
⇔ (m
2−4m+4−m
2+1>0 i m
2<1)
v (m
2−4m+4−m
2+1=0 i m−2<0) ⇔
⇔ (4m<5 i |m|<1)
v (4m=5 i m<2) ⇔
⇔ (m<
54 i −1< m< 1)
v (m=
54 i m< 2) ⇔
⇔
−1< m< 1 v m= 54 ⇔
m∊(−1;1) U { 54 } .
a może coś takiego masz w odpowiedzi
2 gru 22:50
razor: jeszcze Δ = 0 i t > 0
2 gru 22:50
Ditka:
dwa pierwiastki mogą być też gdy r−nie dwukwadratowe ma jeden podwójny pierwiastek>0
(czyli gdy Δ=0 i t=t1=t2>0)
wtedy x1=√t , x2=−√t
2 gru 22:54
Bogdan:
ax
4 + bx
2 + c = 0
lub
2 gru 22:57
ania: | | 1 | |
W odpowiedziach mam wlasnie m(−1,1)∪(−1 |
| ) |
| | 4 | |
2 gru 22:58
ania: le sa rozne rozwiazania @pigor,wiec delta =0 nie pasuje
2 gru 23:00
pigor: .. , no to coś ze znakiem u mnie przy
54,
czyli przy
14, no to może spróbuj znaleźć, co
2 gru 23:03
ania: Ale tam masz deltę równą zero,ktora nie pasuje,bo pierwiastki maja byc RÓŻNE
2 gru 23:04
Bogdan:
| | b | | 5 | | 5 | |
1) Δ = 0 i |
| < 0 ⇒ m = |
| i 2(m − 2) < 0 ⇒ m = |
| |
| | a | | 4 | | 4 | |
lub
| | c | |
2) |
| < 0 ⇒ m2 − 1 < 0 ⇒ m∊(−1, 1) |
| | a | |
2 gru 23:07
pigor: ..., ależ ta "delta"=Δ=0 ,czyli zapewnia 1−dno rozwiązanie i −b>0
, że będzie ono dodatnie dotyczy równania kwadratowego zmiennej x
2,
a nie zmiennej x, wtedy będzie x
2=a >0 ⇒ 2 różne rozwiązania x= ±
√a . ...
2 gru 23:09