123
qu: liczby zespolone oblicz argument główny czyli to cale fi
−√3 + i
2 gru 22:14
pigor: ..., ja liczę np. tak :
| | y | | 1 | |
tgφ= |
| = |
| = −13√3 ⇔ −tg(π−φ) = −1p{3 ⇒ |
| | x | | −√3 | |
⇒ π−φ =
π6 ⇔
φ = 56π = 150o ...
2 gru 22:28
PW: A definicję znasz? To prościutkie, rysujemy liczbę (−√3, 1) w układzie współrzędnych, widać
trójkąt o bokach (−√3, 0) (0, 0), (−√3, 1). Kąt nachylenia przeciwprostokątnej do osi OX
to jest to całe fi.
cosφ i sinφ umiemy policzyć zawsze.
2 gru 22:31
qu: A jak z postaci trygonometrycznej dojsc do kartezjanskiej
2√2(sin pi/4 + isin pi/4) ?
2 gru 22:40
PW: | | π | | π | |
Trzeba mieć tajemną wiedzę ile to jest sin |
| oraz cos |
| . |
| | 4 | | 4 | |
A gdy w szkole mówili: − Ucz się trygonometrii. − to myśleliśmy, że to do niczego nam się nie
przyda
2 gru 22:49
qu: hehee

czyli trzeba tylko podstawic 2
√2 ?

2+2i ?
2 gru 22:51
PW: | | π | |
Jeżeli jesteś pewny, że sin |
| to tyle ile napisałeś ... Ale nie wydaje mi się, bo sinus i |
| | 4 | |
cosinus są ograniczone przez 1, a 2
√2 to trochę więcej.
Wynik dobry, chyba co innego podstawiłeś
2 gru 23:01
qu: √2 / 2
2 gru 23:21