macierz-wyznacznik,gdzie zrobiłam błąd????????
hania:
|0 2 −1 1
−1 | 2 −1 1 −1|
|1 2 −1 2 1 | |0 5 1 −1 −7 |
5 1 −1 −7|
|3 5 1 2 −1 | =det |0 7 0 0 −8| =1*
(−1)6 = det 7 0 0 −8 |
|4 7 0 4 0 | w1`=w5(−1)+w1 |0 −1 0 −2 −3 |
−1 0 −2 −3|
|2 −1 0 0 1 | w2`=w5(−3)+w2 |1 0 0 1 2 |
|1 0 0 1 2 | w3`=w5(−4)+w3
w4`=w5(−2)+w4
| −1 −3 −7 |
= det |1 −11 −22 | = −319+98+0−0+308−87=0 a powinno być −45?
|0 −14 −29 |
2 gru 22:03
hania:
|1 2 −1 2 1 |
| 3 5 1 2 −1 |
|4 7 0 4 0 |
|2 −1 0 0 1 |
|1 0 0 1 2 |
2 gru 22:04
hania: to jest ta poczatkowa
2 gru 22:04
Krzysiek: wpisz sobie np. do Excela tą macierz, policz wyznacznik i po każdej operacji na
wierszu/kolumnie macierzy od razu będziesz mogła sprawdzić czy jest gdzieś błąd.
2 gru 22:10