matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
cyklo
arcctg:
2
ctg(2arcsin
)−jak to obliczyc.
3
2 gru 21:50
pigor:
..., oblicz ctg(2arcsin
2
3
) . −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− no to może tak:niech
arcsin
2
3
=α
⇒ ⇒ sin(arcsin
2
3
)=sinα ⇒
2
3
=sinα
, zatem
cos2α
cos
2
α−sin
2
α
ctg(2arcsin
2
3
)=
ctg2α=
=
=
sin2α
2sinαcosα
1−2sin
2
α
1−
4
9
=
=
=
2sinα
√
1−sin
2
α)
12
9
*
1
3
√
5
5
9
5
=
=
=
1
4
√
5
. ...
4
9
*
√
5
4
√
5
3 gru 00:04